Vad kostar det att ha en häst?

Vad kostar det att ha en häst?

Dags att köpa häst! Att köpa en egen häst är drömmen för de allra flesta hästintresserade. Men vad kostar det egentligen att ha en alldeles egen häst eller ponny? Beroende på vad man kan själv, om man har kompisar som kan mycket med mera kan kostnaden variera rejält.

Var ska hästen stå?

Om man har ett eget stall i sin trädgård kan man ofta spara ner en hel del på kostnaderna. Man behöver till exempel inte betala extra avgifter för foder och strö, vilket man ofta får göra när hästen står i ridskolestall. I det egna stallet krävs det dock att man har mycket mer kunskaper. Där är man ofta ensam med hästen och man måste då kunna avgöra om den är sjuk, hur mycket mat den behöver med mera. När hästen står uppstallad i ett ridskolestall kostar det ofta omkring 5000 kronor per månad. Då får man en box, tillgång till el, vatten och foderkammare. Ofta ingår spån att strö boxen med och ibland också basfoder som havre och hö.

Löpande kostnader

När man köper en häst är inköpssumman ibland ganska stor. Om man köper en dyr häst kan man behöva låna pengar och då bör man jämföra olika lån för att hitta det bästa alternativet. Det är dock inte bara hästköpet som kostar. Varje månad tillkommer ytterligare kostnader i form av boxhyra, spån, foder, försäkring, veterinär, hovslagare och liknande. Man kan inte komma ifrån att kostnaderna ofta stiger mot 10 000 kronor varje månad.

Om man kan sko, eller känner någon som kan det sparar man ofta omkring 2000 kronor var sjätte vecka när hästen ska skos och verkas. Samma sak gäller för mindre såromläggningar och avmaskning. Ju mer man som hästägare kan, desto mer pengar går det att spara. När det gäller träning väljer många hästägare att anlita tränare för att utveckla sin ridning lite mer. Ibland kan det bli billigare att åka till en ridskola och träna där för en ridlärare eller för en av de tränare som kommer dit, än att ta ut en tränare till det egna stallet.

Vad kostar tillbehören?

När man skaffar en häst behöver man också en del tillbehör. Det är inte bara en sadel och ett träns som behövs, utan också täcken, benskydd, borstar, sårvårdsmaterial med mera. Sadeln och tränset är ofta de dyraste investeringarna. En sadel kan kosta upp emot 10 000 kronor om hästen behöver en extra vid modell eller liknande. Man kan som hästägare spara en del pengar på att köpa begagnad utrustning, eller välja lite billigare märken. Om man har en häst som ofta tar sönder sina täcken kanske man inte ska spendera flera tusen kronor på ett nytt täcke, utan ett billigt begagnat går ofta lika bra.

dante