Ridsporter

Ridsporter

Inom ridsporten finns det många olika grenar som gör att det går att få variation om man skulle vilja ha det i sin ridning. Men det vanligaste är att man håller sig till en eller två olika ridsporter i taget. Hästen är ett djur som är mångsidigt och som kan ge många rafflande upplevelser, särskilt om man väljer någon av de grenar som finns inom ridsporten.

Hoppning

När det kommer till hästhoppning är den uppdelad i olika klasser beroende på hästens mankhöjd, från 0,80 och upp till 1,35 meter för ponny. För andra hästar är det 0,90 och upp till 1,60 meter. Inom hoppning gäller det för ekipaget att ta sig över hindren och då helst prickfritt, i en speciell ordning och så snabbt som möjligt. Den tävlande ryttaren som har lägst antal fel och har ridit snabbast vinner tävlingen. Hindrens höjd kan variera, beroende på vilka hästar som ska hoppa. Även svårighetsgraden kan vara skiftande.

Dressyr

Dressyr innebär att det gäller att se till att hästen lyder och gör precis som ryttaren ber den om. Det gäller för att ryttaren se till att hålla balansen och få hästen att göra vissa övningar med mjuka övergångar i ett program. Målet är att det ska se ut som om hästen gör alla övningarna på egen hand. Hästen blir bedömd och får poäng utifrån sitt genomförande, så som exempelvis hur spänstig och lydig den är och ekipagets fria program. Det ekipage som har bäst poäng vinner.

Terrängritt

I terrängritt ska ryttare och häst ta sig över ett drygt 30-tal hinder som är fasta och de kan vara allt från mur, häckar och trädstammar, bara för att nämna några exempel. Det finns olika vägar som ryttaren kan ta och som har varierande svårighetsgrader. Det gäller att rida och hoppa över hindren på snabbast möjliga tid. Terrängen är dessutom väldigt skiftande, så det är verkligen en utmaning att rida ett sådant lopp.

Distansritt

I grenen distansritt så ska ryttaren och hästen rida ett visst antal kilometer och har bara en viss tid på sig att genomföra loppet. Kilometerantalet är allt från 20 km och upp till 160 km under en dag. Detta kräver att både hästen och ryttaren är uthålliga och vältränade. De olika distansbanorna är unika på var sitt sätt och har varierande terräng under hela sin längd.

Fälttävlan

Fälttävlans anses som den gren som är mest krävande för ekipagen då det tävlas i tre olika grenar; terrängritt, dressyr och banhoppning. Dessa tävlingar håller på tre till fyra dagar och det gäller att de tävlande är i absolut bästa tänkbara form för att orka med.

Nyfiken

Den som är mer nyfiken på ridsport kan hitta mycket information online. Det är bara att söka efter det man undrar över, precis som om man skulle vilja veta mer om billån eller annat man vill veta mer om. Vem vet, kanske ridsport blir ett kommande intresse?

dante