I Sverige är ridsporten mycket stor. Många människor i olika åldrar delar samma intresse för hästar och det går att utöva sin hobby på ett flertal olika platser i landet. Om man inte växer upp på en gård med hästar är det vanligast att man börjar sin ridkarriär på en ridskola eller ridklubb och om intresset håller i sig så kan detta utvecklas till att skaffa en egen häst eller häst på foder.
I de större städerna som Göteborg och Stockholm kan man få vänta relativt länge för att få plats på den ridskola som man önskar. Det är viktigt att vara ute i god tid och man bör räkna med att väntetiden kan ta upp till ett år. Innan man har fått sin plats på ridskolan finns det många andra sätt att hålla intresset uppe, t.ex. genom att vända sig till en 4H-gård eller gå på ponnyridning.
En ridskola eller ridklubb är dock inte enbart till för barn. Många äldre ungdomar och vuxna rider på ridskolor, just för att utvecklas mer och för att man kanske inte har tid eller möjlighet att skaffa sig en egen häst. Sverige har ett stort utbud av mycket bra och seriösa ridskolor, där du får lära dig allt från hur hästen ska skötas om till de olika gångarterna. Utöver detta får du efter en tids ridande även lära dig att hoppa och får träna på de mest komplicerade dressyrsteg. Att rida är mycket roligt och tillsammans med andra ryttare kan man även knyta nya kontakter som har samma intresse som en själv.
Hur mycket ridkursen kommer att kosta beror mycket på vilken del av landet som man bor i. Precis som med allt annat är det oftast mycket dyrare att rida i en storstad, än vad det är att rida på landet. Detta gäller oavsett om man skaffar sig en egen häst, är medryttare eller rider på ridskola, men man kan få räkna med ett pris på cirka 3-5000 kronor per termin.
Det finns dock små knep som man kan använda sig av för att få rida och umgås med hästar, utan att behöva betala någonting alls. Många hästägare behöver hjälp med att ta hand om sin häst i den stressiga vardagen och kan alltså byta tjänster med andra häst-älskare. Det kan t.ex. vara så att man kommer till stallet och fodrar och släpper ut hästen på morgonen, fodrar och mockar rent i boxen. I utbyte mot hjälpen får man möjlighet att rida hästen, vilket alltså alla tre parter kommer att tjäna på. Om du väljer detta alternativ är det dock viktigt att du har en bra överenskommelse med hästägaren, så att det inte sker några missförstånd eller att du känner att du får arbeta alldeles för mycket för alldeles för lite ridning.