Viktigt med rätt skodon inom hästsport

Viktigt med rätt skodon inom hästsport

När man håller på med hästar gäller det att ha rätt kläder på sig. Något som man inte ska ta allt för lätt på är det man har på fötterna. Just fötterna är nämligen en mycket utsatt kroppsdel både i stallet och på hästryggen.

Rätt skor på hästryggen

 

När du rider är det bra att ha stövlar eller skor med en liten klack på. Det förhindrar att foten glider genom stigbygeln om du faller av. Just när du rider är det inte nödvändigt med stålhätta, även om det kan vara praktiskt. Du måste dock tänka på att skon eller stöveln inte är för bred så att den fastnar i stigbygeln. Den sko du bär ska inte heller ha för mycket detaljer. Att rida i ett par knytbara kängor med massor av hällor, metallbyglar med mera kan alltså vara olämpligt.

Skor vid visning av häst

Ibland förekommer det att hästen ska visas för hand. Det kan vara på tävling eller om hästen behöver utredas för hälta. Då får du ofta springa bredvid hästen och veterinärer lyssnar på hur det låter när hästen sätter i sina hovar, samtidigt som de tittar på hur hästen rör sig. Då är det bra med ett par lätta och sköna Adidas skor som inte låter allt för mycket. Du kan dessutom springa bättre i dem än vad du kan i ett par ridstövlar, vilket är en stor fördel eftersom att det lätt blir ett par rundor du behöver springa med hästen.

Bra skor i stallet

När du är i stallet och kanske inte ska vara nära hästarna behöver du inte tänka så mycket på skovalet. Ett par skor du inte är rädd om rekommenderas dock. Ska du ta hand om hästarna bör skor med stålhätta bäras. Det skyddar lite extra om hästen trampar dig på foten. Högklackade skor bör som regel aldrig bäras i stallet.

Om du ska mocka, eller om det finns en smitta i stallet kan det vara bra med ett par rejäla gummistövlar. De tål att tvättas i starkare kemikalier som gör att alla bakterier försvinner. Ett par gymnastikskor kan snabbt bli förstörda av det.

Vad bidrar bra skor till?

Ett par bra skor gör att du kan röra dig bättre och säkrare i stallet. Om du inte behöver hoppa undan med fötterna så fort hästen rör sig blir du också en lugnare hästmänniska. Dessutom medför ett par bra skor att du slipper skavsår och annat. I stallet går du mycket och ett par skor som avlastar väl kan göra att du slipper tänka på problem med fötterna längre fram. Det är alltså bra att även se till att barn och yngre personer har rätt skor på fötterna när de är aktiva i stallet.

dante