Arbeta som veterinär

Arbeta som veterinär

Jobbet som veterinär innebär ett stort ansvar och det är ett mycket varierande jobb. Många gånger är jobbet roligt då det i första hand innebär att man hjälper djuren att bli friska. Den svåra biten av jobbet är att ta hand om så pass svårt skadade djur som inte längre kan bli friska utan behöver avlivas. Tack och lov finns det idag bra hjälpmedel och medicin för att hjälpa de flesta djuren. Det går att jobba med både små djur, ofta på en klinik eller att jobba med större djur. När det kommer till hästar finns det specialiserade hästveterinärer. Hästar tränas för att kunna prestera i sport och behöver ofta hjälp att hålla sig i form. De har lätt för att få olika skador på benen som kommer från belastningen av träningen.

Ambulerande veterinär

Häst hoppar hinder

Veterinärer som jobbar med hästar kan delas in i två grupper, de som jobbar på klinik samt de som gör hembesök. De som arbetar på klinik har en fast arbetsplats där de har all utrustning och material för behandlingar och undersökningar. De veterinärer som arbetar med ambulerande verksamhet och gör hembesök har ofta en tjänstebil att tillgå. Här har de all utrustning de behöver för att kunna behandla. Vissa behandlingar kräver mer utrustning och då kan hästen ändå behöva åka till en klinik för vidare undersökning även om det mesta går att utföra på plats.

När det är dags att kontakta en veterinär

Mycket av dagens djurhållning är lagstadgad för att värna om djurens välmående. Det finns mycket att läsa på Jordbruksverkets hemsida om vad som gäller för att ha djur. Där finns det också mycket information att läsa om när djurägare måste kontakta en veterinär. I dagens samhälle är de flesta ägare väldigt måna om sina djur och få djur far illa. De flesta vill sina djur det allra bästa, men ibland kan det vara bra att påminna sig om när det är dags att kontakta veterinären.

dante