Olika sorters ridkläder – så anpassar du kläderna efter dina behov

Olika sorters ridkläder – så anpassar du kläderna efter dina behov

Det finns flera olika sorters ridkläder och de kan vara mer eller mindre bra för olika ändamål. Ibland behöver man speciella kläder för att kunna utföra sporten säkert, medan det vid andra tillfällen går lika bra med vanliga kläder. Om man är nybörjare inom ridsport kan man snabbt slås av de höga priser de allra flesta ridkläder har. Om man drar lite större storlek kan ett par ridbyxor kosta omkring 700 kronor, och det är mycket pengar för någon som inte vet om man vill fortsätta med sporten. Om man börjar rida ridlektioner räcker det ofta med vanliga kläder till en början. Byxor utan stora sömmar, en lite tajtare, långärmad tröja och bra skor räcker långt. Säkerhetsväst och ridhjälm finns ofta att låna på ridskolan. När man ridit ett tag kan det dock var bra att skaffa sig en egen hjälm till att börja med. Då vet man precis vad den utsätts för.

Skönt och säkert

När man bestämt sig för om man ska fortsätta rida kan det vara dags att skaffa sig egna kläder. ridkläder ska främst vara praktiska och säkra för både hästen och ryttaren. Om de ser bra ut eller inte är mindre viktigt, det är ändamålet som räknas. Kläderna ska ge ryttaren ett bra grepp i sadeln, och de ska inte vara för lösa. En ridlärare måste kunna se hur man sitter under ridlektionen. När det gäller ridbyxor finns de med olika skoningar. En skoning är en extra förstärkning och bidrar till lite bättre grepp. Byxorna kan ha skoning på insidan av knäna eller på rumpan och längs med hela benen. Vilket man väljer är ofta en smaksak. När man ska köpa ridkläder behöver man också tänka på ridskor. De finns både som skor och stövlar. Gemensamt för den är att de ger foten bra stöd. Om man planerar att tävla är det ofta ett bra val att köpa ridstövlar. Dessa passar till alla ridbyxor och ofta är de dessutom krav på de allra flesta tävlingar.

Ridkläder för proffsen

Om man verkligen vill satsa på hästsport för att bli ett proffs kan det vara en bra idé att lägga lite mer pengar på sina ridkläder. Det finns en uppsjö av snygga kläder på nätet som fungerar lika bra i stallet, som på hästryggen och på stan. Om man tränar och tävlar mycket kan det ofta vara en god idé att ha flera par ridbyxor och andra ridkläder. Då behöver man inte oroa sig för att inte ha några rena kläder till tävlingen. Om man vill tävla i flera grenar krävs ofta flera olika typer av kläder. För hästhoppning måste man ha kavaj, i dressyr en frack och terrängritt färgglada och vindtäta kläder. Om man vill satsa på att bli riktigt duktig måste man variera sin träning och dessutom ha rätt kläder. Även om man anser att kläderna är dyra är de värda pengarna. De ökar säkerheten och ser till att ryttaren har det bekvämt.

dante