Att rida med olika sjukdomar

Att rida med olika sjukdomar

Ridning är en sport som passar väldigt många människor. Det är också många som drömmer om att en dag kunna bli en riktigt duktig ryttare. Det finns också en del personer som drabbats av olika sjukdomar och som tror att de inte kan rida på grund av det. I flera fall är det helt felaktigt. Många sjukdomar kan lindras eller bli bättre av att man rider. Det sker genom hästens gungande rörelser. I några fall kan det vara svårt att komma upp på hästen men i dag finns det flera hjälpmedel för det. En lift kan hjälpa personen med att både komma upp och av, ledare kan hålla hästen och andra kan gå bredvid och hjälpa till. Många ridskolor har speciella lektionsgrupper för personer som har funktionsnedsättningar och andra sjukdomar och det går alldeles utmärkt. Det går till och med att få ridning utskrivet som fysisk aktivitet på recept och det kan också dra ner priserna något.

Vilka sjukdomar lindras av ridning?

Om man har besvär med artros eller ledvärk kan ridning hjälpa. Många gånger beror besvären på att man väger lite för mycket och om man har ont kan det vara svårt att röra på sig mer. När man rider tränar man hela kroppen utan att man belastar ben, knän och andra leder på samma sätt som när man springer. Det gör att besvären på sikt kan lindras.

 

Även olika besvär med smärta i rygg och nacke kan lindras med hjälp av hästens mjuka gång. Undersökningar har visat att speciellt islandshästars gångart kan vara extra skonsam för personer som har problem med ryggen. Om man har ont i nacke eller rygg och inte vet vad det kommer av kan det dock vara klokt att först kontakta en läkare så att besvären inte blir värre.

När är det svårt eller olämpligt att rida?

Om man har tidigare skador i nacken, eller om en skada inte läkt kan det vara olämpligt att sätta sig på hästryggen. Då är det bättre att avvakta ett tag. Det kan också vara olämpligt att rida om man till exempel lider av epilepsi och man inte har den under kontroll med hjälp av medicin. Överlag är det också som så att det är olämpligt att rida om man inte känner sig bra. Då kan det vara klokt att avvakta ett par dagar tills man mår bättre.

Är ridsport farligt?

Det är överlag inte farligare att utöva ridsport än att åka bil. En häst kan bli rädd och en bil kan krocka. Inom ridsport sker det ibland allvarlig olyckor men inom fotboll och hockey sker desto fler incidenter och skadetillfällen. Man kan därför inte säga att det är farligt att rida, och inte heller att det är farligare för en sjukdomsdrabbad person att rida.

dante