Så väljer du rätt häst

Så väljer du rätt häst

Du har bestämt dig för att köpa häst och nu börjar den roligaste delen, att hitta din nya vän. Internet fullkomligt svämmar över med olika annonser om hästar till salu och i lyckoruset kan det vara svårt att avgöra vilken häst som kommer att passa en bäst.

Det första du ska försöka tänka på är vad du planerar att ha hästen till. Vill du variera din ridning med dressyr, hoppning och långa ritter i skogen passar de allra flesta hästraser bra, men det svenska halvblodet har länge varit en riktigt stor favorit. Även Amerikanskt varmblod har visat upp många fantastiska egenskaper och denna ras är en riktig fena på snabba gångarter.

En annan aspekt som spelar stor roll är hur mycket erfarenhet och kunskap man har av hästar. Som nybörjare är det sällan en god idé att köpa en ung häst som nyss blivit inriden eller en häst som tidigare har fått uppleva en stressfull vardag. För att kunna hantera denna typ av häst krävs det bred kunskap om hästars beteende och en lugn och trygg hand. Är du nybörjare är det alltså bättre att du kikar dig om efter en häst som har ett lugnt temperament.

dante