Man kan inte komma ifrån att travsporten, trots en hel del kritik, är mycket populär i Sverige. Inom Sveriges gränser finns det strikta regler för hur hästar ska skötas. En travhäst ska gå igenom hälsokontroller innan start och så vidare. Dock förekommer det inom travsporten att det finns för få veterinärer vid banan och då kan det vara vissa hästar som faller igenom kontrollerna. Det kan då finnas situationer när en sjuk eller halt häst kommer ut på banan. Detta brukar dock stoppas relativt snabbt. Travsporten är, förutom de delar som kritikerna fastnar i, en sport som både unga och gamla kan syssla med. De allra minsta kan börja med ponnytrav där mycket små ponnyer är med och tävlar. När barnet sedan blir äldre, blir ponnyerna större, och vid 18 års ålder är det dags att börja köra en stor häst. I Sverige finns flera stora travbanor och travlopp, men vilka?
Flera stora tävlingshelger
I Sverige finns det många stora travbanor där det går olika travlopp i stort sett varje dag. De dagar när de inte är större tävlingar kan trav-, montétränare samt privatpersoner träna och köra på banan. Elitloppet är Sveriges största travhelg och då spelar flera hundra tusen svenskar på vilka hästar de tror ska kamma hem vinsterna. Elitloppet kör för det mesta på Solvalla, men på grund av olika omständigheter kan det också köras på andra banor. Även helgen kring midsommar är mycket populär inom travsporten. Då brukar ofta travloppen köras på Kalmars travbana. Då kommer flera tusen och tittar på när hästarna springer loppen. Även helgen kring nyår brukar vara populär bland de som spelar på travet. Om man gillar travsporten finns det alltså en hel del travlopp att följa. Det är inte bara svenska hästar som är med i loppen utan också utländska. Det är därför viktigt att hålla koll på flera olika länder om man vill ha chans att kamma hem 7 rätt på V75 eller i någon annan travtävling.
Skador inom travsporten
Inom hästsporten överlag förekommer många skador, vissa allvarligare än andra. Också inom travsporten finns det skador. Både hästen och kusken kan skadas under lopp och träning. Hästen kan snubbla till och gå omkull. Det kan bli mer eller mindre allvarligt. Kusken kan kastas ut sulkyn och få skador, eller så kan hela ekipaget bli översprunget. En häst som blir irriterad kan också sparka upp med bakbenen och vill det sig illa kan hovarna träffa kusken i ansiktet. Om tänder slås ut, eller om munnen skadas kan tandreglering behövas. Det har också förekommit fall där hästar dött på travbanan. Ofta rör det sig om att hästen fått hjärtstillestånd eller liknande. Detta kan bero på lite olika saker, bland annat kan hästen ha fått i sig någon otillåten substans eller så kan den ha blivit för hårt körd. Det finns flera olika sätt att skadas inom sporten, men det finns också hjälmar och liknande som skyddar.